Sposób przygotowania:
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiemWykonanie:
Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam.
Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt.
Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku.
Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam do lodówki.
Kajmak przełożyłam do małego rondelka, dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki.
Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji.