Sposób przygotowania:
Sernik z polewą czekoladową
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy, następnie wlewamy mleko i olej, ponownie miksujemy. Dodajemy ser biały oraz wsypujemy budynie, dokładnie ale krótko mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy cukier i proszek do pieczenia oraz kakao i śmietanę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na dnie kruche ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 50 minut.
Gdy sernik jest upieczony i stygnie, wówczas przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy kremówkę i zagotowujemy, następnie wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło.
Lekko przestygniętą polewę rozsmarowujemy na serniku i wstawiamy blaszkę do lodówki, aż polewa zastygnie.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy cukier i proszek do pieczenia oraz kakao i śmietanę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na dnie kruche ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 50 minut.
Gdy sernik jest upieczony i stygnie, wówczas przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy kremówkę i zagotowujemy, następnie wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło.
Lekko przestygniętą polewę rozsmarowujemy na serniku i wstawiamy blaszkę do lodówki, aż polewa zastygnie.