aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny, mokry sernik z aksamicie gładką polewą czekoladową. W sam raz na niedzielne popołudnie przy kawie.

Sernik z polewą czekoladową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z polewą czekoladową

SER:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

CIASTO KRUCHE:

POLEWA CZEKOLADOWA:

Sposób przygotowania:

Sernik z polewą czekoladową
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy, następnie wlewamy mleko i olej, ponownie miksujemy. Dodajemy ser biały oraz wsypujemy budynie, dokładnie ale krótko mieszamy. 

Do drugiej miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy cukier i proszek do pieczenia oraz kakao i śmietanę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Szybko zagniatamy kruche ciasto. 

Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na dnie kruche ciasto. Na ciasto wylewamy masę serową. 

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 50 minut. 

Gdy sernik jest upieczony i stygnie, wówczas przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy kremówkę i zagotowujemy, następnie wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. 

Lekko przestygniętą polewę rozsmarowujemy na serniku i wstawiamy blaszkę do lodówki, aż polewa zastygnie.
Sernik z polewą czekoladową
Miksujemy ser z cukrem, jajkami, mlekiem, olejem, udyniem i cukrem waniliowym.
Sernik z polewą czekoladową
Z podanych składników zagniatamy kakaowe ciasto kruche.
Sernik z polewą czekoladową
Gotowym ciastem wylepiamy dno blaszki do pieczenia.
Sernik z polewą czekoladową
Na ciasto wylewamy masę serową i pieczemy przez 50 minut.
Sernik z polewą czekoladową
Przestygnięty sernik polewamy czekoladą.