Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Karpatka Babci Stefki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka karpatka przełożona pysznym kremem i posypana cukrem pudrem to jedna ze specjalności mojej Babci.

Karpatka Babci Stefki

Składniki:

Karpatka Babci Stefki

 

  • margaryna 1/2 kostki
  • woda 1 szklanka
  • mąka 1 szklanka
  • mleko 500 ml
  • masło 200 gram
  • jajka 5 szt
  • krem do karpatki 1 opakowanie
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka Babci Stefki
Gotujemy wodę z margaryną i masłem, dodajemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Trzymamy przez chwilę na wolnym ogniu i mieszamy przez cały czas. Zostawiamy do przestygnięcia, a wtedy dodajemy jajka i miksujemy. Rozdzielamy ciasto na dwie blachy wyłożone papierem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i przekładamy nim karpatkę. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby się dobrze schłodziło. Posypujemy cukrem pudrem.