Sposób przygotowania:
Karpatka z jabłkamiETAP 1
CIASTO: Wodę i margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodajemy do niej sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszamy drewnianą pałką do otrzymania „kluski”. Gotowe ciasto, które odchodzi od ścianek zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Do przestudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka. Ciasto cały czas ucieramy pałką. Czas jego ucierania to około 10 minut.
ETAP 2
Dwie blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na tak przygotowane wykładamy po równej porcji ciasta. Ciasto dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni blaszek.
Gotowe kolejno wkładamy do nagrzanego piekarnika. Każdą porcje pieczemy około 30 minut w 180°C.
ETAP 3
Po upieczeniu placki „karpatkowe” studzimy.
ETAP 4
MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażymy około 10 minut, aż owoce zmiękną. Długość smażenia zależy od rodzaju jabłek. Na koniec dokładamy do całości galaretkę. Po jej rozpuszczeniu masę zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5
Tężejącą masę wykładamy na pierwszy upieczony blat karpatkowy. Wyłożona warstwa nie powinna być równa. Podobnie jak fale na cieśnie tak i jabłka powinny mieś różną grubość, wysokość. Po wyłożeniu jabłek ciasto wstawiamy do zastygnięcia.
ETAP 6
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.
Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy czekoladę Masę mieszamy łyżką. Gotową wykładamy na zastygniętą warstwę jabłek. Na wierzch przykładamy drugie upieczone ciasto karpatkowe. Ciasto ponownie wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Smakowite Jadło
Megi-