Daria1404

Daria1404

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Karpatka z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karpatka w trochę innej odsłonie :). Przepis na zwykłą karpatkę jest wam pewnie doskonale znany. Ja postanowiłam zmodyfikować odrobinę ten przepis i dodałam do niego galaretkę truskawkową . Niebo w gębie.

Karpatka z galaretką

Składniki:

Karpatka z galaretką

 

  • Na ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 8 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do smaku
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 l mleka
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Karpatka z galaretką
Ciasto karpatkowe : Zagotować kostkę margaryny z wodą. Do gorącego wsypać mąkę, szybko wymieszać i jeszcze chwilę podgotować. Zestawić i zbijać po jednym jajku. Można dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką . Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem karpatkowy: Do karpatki zazwyczaj robię ten oto krem budyniowy. Zagotować mleko, odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w niej budyń cukier i żółtka. Wlać do wrzącego mleka i jeszcze chwilę gotować. Ostudzić. Masło utrzeć i po łyżce dodawać przestudzony budyń. Na końcu dodać do smaku cukier puder. Galaretki rozpuścić i zostawić do stężenia.Na jeden z blatów ciasta wylać galaretkę i wstawić do lodówki aby stwardniała. Na galaretkę wyłożyć krem śmietankowy i przykryć 2 częścią ciasta. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Smacznego! :)