Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kasza jaglana z malinami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne śniadanie lub kolacja.

Kasza jaglana z malinami i czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana z malinami i czekoladą

 

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 10 dag czekolady
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • 15-20 dag malin
  • 1/3 szklanki pszenicy parowanej
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • sól do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z malinami i czekoladą
Kaszę jaglaną należy dokładnie wypłukać w gorącej wodzie. 1 szklankę wody zagotować, posolić, dodać masło, wsypać kaszę, przykryć i gotować bez mieszania na bardzo wolnym ogniu około 15 minut. Zgasić ogień i pozostawić pod przykryciem. Ugotowaną kaszkę ostudzić, wymieszać z syropem klonowym i połową startej czekolady. Włożyć po 2 łyżki do pucharków, ułożyć świeże maliny, wsypać 2-3 łyżki pszenicy parowanej, następną porcję malin, kaszy, posypać wiórkami czekolady. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch, udekorować czekoladą i malinami.
Kasza jaglana z malinami i czekoladą
Do zimnej kaszy dodać syrop klonowy i startą na tarce czekoladę
Kasza jaglana z malinami i czekoladą
Wszystko razem dokładnie wymieszać w razie potrzeby dosłodzić
Kasza jaglana z malinami i czekoladą
Przygotowaną kaszkę maliny i pszenicę wkładać warstwami do pucharków