dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Dyniowa jaglanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowy deser, który zaspokaja ochotę na słodkie i smakuje naprawę bardzo dobrze. Robiłam go już dwa razy.

Dyniowa jaglanka

Składniki:

Dyniowa jaglanka

jaglanka

śliwki

  • ok.10 szt śliwek
  • ew. 1 zaokrąglona łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Dyniowa jaglanka
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, posłodzić miodem. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kaszy, gotować ok. 15 minut. Jeszcze gorące przełożyć do pucharków.

Śliwki pokroić w paski, przełożyć na patelnię, jeśli śliwki są dość kwaśne posypać cukrem, jeśli słodkie cukier można pominąć. Mieszając lekko podsmażyć.

Na wierzch ułożyć karmelizowane śliwki.