jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1618]

SUPERPRZEPIS

Kasza manna z porzeczkowym kisielem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie delikatnej kaszy manny z orzeźwiającą czarną porzeczką smakuje rewelacyjnie. Polecam na deser lub śniadanie.

Kasza manna z porzeczkowym kisielem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza manna z porzeczkowym kisielem

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy manna,
  • 4-4,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Łyżka masła,
  • 500 gram czarnych porzeczek,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • ¾ szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru do kisielu (do smaku),
  • Szczypta soli,
  • Bita śmietana do dekoracji,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kasza manna z porzeczkowym kisielem

ETAP 1

Kasza manna z porzeczkowym kisielem
mleko zagotowujemy z cukrem i masłem

Mleko (4 szklanki) przelewamy do garnka. Dodajemy do niego cukier waniliowy oraz masło. Podgrzewamy. Gotujące zasypujemy kaszą. Kaszkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

ETAP 2

Kasza manna z porzeczkowym kisielem
porzeczkę łączymy z cukrem i stawiamy na gazie

Między czasie umyte i osuszone owoce porzeczki przekładamy do innego garnka. Do owoców dodajemy 3 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Porzeczkę podgrzewamy do momentu jak zmięknie i puści sok.

ETAP 3

Kasza manna z porzeczkowym kisielem
gotowy kisiel zdejmujemy z ognia

W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Mieszaniną zalewamy gotującą porzeczkę. Całość zagotowujemy, ewentualnie dosładzając do smaku. Otrzymany kisiel zdejmujemy z ognia i lekko studzimy

ETAP 4

Kasza manna z porzeczkowym kisielem
oddzielone białka ubijamy na sztywno

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

ETAP 5

Kasza manna z porzeczkowym kisielem
białka dodajemy do kaszy manny

Przestudzoną lekko kaszę miksujemy z żółtkami, a następnie łączymy z ubitymi białkami. Jeśli jest za gęsta dodajemy do niej pozostałe mleko.
Tak przygotowaną kaszę oraz kisiel naprzemiennie wykładamy do pucharków. Wierzch deserków dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Podajemy na ciepło.