Sposób przygotowania:
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Lody z czerwonej porzeczki;
Oczyszczone owoce wkładamy do garnka ugniatamy tłuczkiem aby je rozgnieśc, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż porzeczki nabiorą jasnego różowego koloru, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać). Gdy owoce będą już gotowe wtedy przecisnąć całość przez geste sitko. Sok zostawiamy a skórki i pestki wyrzucamy.
Następnie do jednej miseczki wkładamy żółtka z dwóch jajek + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową , mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, a na samym końcu ostudzony sok z czerwonej porzeczki.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika ,zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 4 -5 godzin.)
Lody udekorowane czerwoną porzeczką, biszkoptami oraz kandyzowanymi różami.
Róże kandyzowane - sposób wykonania;
Ubić piane z białka z dodatkiem cukru pudru ( piane ubić widelcem nie na sztywno).
W takiej pianie maczamy róże lub same płatki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i suszymy około 1 godziny.
Oczyszczone owoce wkładamy do garnka ugniatamy tłuczkiem aby je rozgnieśc, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Gotujemy aż porzeczki nabiorą jasnego różowego koloru, a sok stanie sie gęściejszy (od czasu do czasu przemieszać). Gdy owoce będą już gotowe wtedy przecisnąć całość przez geste sitko. Sok zostawiamy a skórki i pestki wyrzucamy.
Następnie do jednej miseczki wkładamy żółtka z dwóch jajek + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową , mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, a na samym końcu ostudzony sok z czerwonej porzeczki.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika ,zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 4 -5 godzin.)
Lody udekorowane czerwoną porzeczką, biszkoptami oraz kandyzowanymi różami.
Róże kandyzowane - sposób wykonania;
Ubić piane z białka z dodatkiem cukru pudru ( piane ubić widelcem nie na sztywno).
W takiej pianie maczamy róże lub same płatki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i suszymy około 1 godziny.
gusia1000