Sposób przygotowania:
Beza z owocami lata i kremem adwokatowymRozpoczęcie ubiajnia białek:
Białka zacząć ubijać na pianę.
Ubijanie białek na sztywną pianę:
Gdy zaczną się pienić stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając dodawać cukier (zanim dodacie następną łyżkę cukru poprzednia musi całkowicie się rozpuścić). Tak postępować do powstania sztywnej piany. Następnie wlać sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i zmiksować.
Okrąg do bezy:
Na blaszce wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Od tradycyjnego talerza obiadowego odrysować okrąg.
Pieczenie bezy:
Ubite białka stopniowo wylewać po środku okręgu, wyrównać. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec 40 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i suszyć bezę przez półtorej godziny. Wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku.
Przygotowanie kremu i obkładanie bezy:
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Do ubitej stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Na końcu wlać likier i zmiksować. Zimną bezę przełożoną na talerz lub paterę obłożyć dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.
Kończenie deseru:
Porzeczki obrać z szypułek, umyć na sicie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również umyć i osuszyć. Boki bezy udekorować porzeczkami. Wierzch bezy również posypać porzeczkami, obłożyć malinami i poziomkami według uznania. Włożyć na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podawać. Smacznego!