Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka blue curacao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina bardzo lubi desery z kaszą manną... Tym razem przygotowałam kaszkę w błękitnym kolorze z dodatkiem gruszek:)

Kaszka blue curacao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka blue curacao

 

  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 40 g masła
  • 1/2 szklanki syropu blue curacao
  • 1 puszka gruszek w zalewie
  • kolorowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kaszka blue curacao
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 5 minut, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszki dodać masło, mieszać, aż masło się roztopi i połączy z kaszką. Kaszkę lekko przestudzić. Dodać do niej syrop blue curacao, dokładnie wymieszać. Kaszkę rozłożyć do szklaneczek lub pucharków. Gruszki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki gruszek rozłożyć na kaszy. Każdą porcje posypać kolorową posypką.
Kaszka blue curacao
Kaszka manna gotowana pięć minut w mleku.
Kaszka blue curacao
Syrop blue curacao dodany do przestudzonej kaszy z masłem.
Kaszka blue curacao
Błękitna kaszka rozłożona do szklaneczek.
Kaszka blue curacao
Odsączone gruszki pokrojone na mniejsze kawałki.