olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kebab na talerzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kebab to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni tureckiej, ja proponuję swoją wersję domową z kurczakiem.

Kebab na talerzu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kebab na talerzu

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawa do Gyrosa
  • 200 ml wody
  • 1 świeży Ogórek
  • olej do smażenia
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ Sałata lodowa
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki ketchupu

 

Sposób przygotowania:

Kebab na talerzu
Piersi z kurczaka kroję w kostkę, a następnie podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju. Do podsmażonego kurczaka wlewam przyprawę do gyrosa połączoną z wodą. Kurczaka podsmażam na patelni mieszając co chwilę, aż do odparowania większości wody. Na talerz wykładam ugotowany ryż, kukurydzę, ogórka, sałatę lodową, ketchup po czym dodaję do tego kurczaka.
Kebab na talerzu
Piersi z kurczaka kroję w kostkę, a następnie podsmażam na rozgrzanym na patelni oleju.
Kebab na talerzu
Do podsmażonego kurczaka wlewam przyprawę do gyrosa połączoną z wodą.
Kebab na talerzu
Kurczaka podsmażam na patelni mieszając co chwilę, aż do odparowania większości wody.