mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Mój kebab

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Taki kebab jaki lubi moja rodzinka...

Mój kebab

Składniki:

Mój kebab

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • przyprawa do kebaba np.firmy Prymat
  • około 5-6 łyżek oleju

 

  • DODATKI:
  • kawałek mlodej kapusty okolo ćwierc małej główki
  • około 10 cm ogórka świeżego
  • po ½ papryki zielonej,czerwonej i żółtej
  • ½ czerwonej cebulki
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • dymka ze szczypiorkiem
  • ostry sos chilli
  • ½ kubka śmietany
  • 3 łyżki majonezu gęstego
  • 3-4 ząbki czosnku można wiecej
  • chlebki pita lun nan

Sposób przygotowania:

Mój kebab
Piersi z kurczaka dokladnie umyc,pokroic w kostke i zamarynowac w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem.Odstawic do lodowki najlepiej na noc.Nastepnie oczyscic wszystkie warzywa i dokladnie je umyc po czym posiekac drobno kapuste, papryke pokroic w kostke,cebule w piorka,pomirorki koktajlowe przekroic na pol , a ogorka w pol plasterki nie obierajac go ze skorki.Dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Smietane wymieszac z majonezem dodac obrany z lupinek i przecisniety przez praske czosnek dokladnie wymieszac i odstawic na okolo 15 min.Wszystkie warzywa pokrojone przelozyc do miski i wymieszac je dokladnie ale delikatnie, nie doprawiac sola , ewentualnie pieprzem , ale niekoniecznie.Zamarynowane piersi z kurczaka przelozyc na rozgrzana patelnie jesli mamy za malo oleju dodac odrobine i obsmazyc mieso na zloty kolor.Kiedy mieso jest juz gotowe podgrzac pite lub nan (ja robie to w kuchence mikrofalowej) Przelozyc pite na talerz i po kolei wylozyc niewielka ilosc warzyw na to mieso polac sosem chilli i sosem czosnkowym, nastepnie znowu warzywa, troszke miesa i sosy.Jak kto woli zlozyc chlebek na pol lub poprostu zoztawic kebab otwarty.
Smacznego.