kasiuleczka

kasiuleczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Kiełbaski pod cebulową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała potrawa na wielkanocne śniadanie lub tradycyjny obiad.

Kiełbaski pod cebulową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiełbaski pod cebulową pierzynką

 

  • 6 białych kiełbasek
  • 3 duże cebule
  • 5 łyżek oleju
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
  • szczypta soli
  • vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaski pod cebulową pierzynką
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku vegetą,solą, pieprzem i majerankiem. 2/3 przygotowanej cebuli wykładamy do żaroodpornego naczynia lub formy do pieczenia. Na cebulę układamy kiełbaski, a na ich wierzch pozostałą część cebuli. Na koniec polewamy pozostałą łyżką oleju i posypujemy kminkiem. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Danie najlepiej smakuje z pieczywem.
Kiełbaski pod cebulową pierzynką
Na przygotowanej warstwie cebuli układamy białe kiełbaski.