Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kluseczki ryżowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mega szybki i mega smakowity deser z chrupiącą skórką i aromatycznym wnętrzem.

Kluseczki ryżowe z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki ryżowe z żurawiną

 

  • Składniki na 10 klusek:
  • 100 g brązowego ryżu
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • jajko
  • łyżka brązowego cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • duża garść zmielonych orzechów włoskich do panierowania

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ryżowe z żurawiną
Ryż gotujemy do miękkości. Do przestudzonego ryżu dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną żurawinę, siemię lniane, brązowy cukier- całość dobrze mieszamy. Z masy ryżowej formujemy albo kulki, albo łezki, które następnie panierujemy w orzechach włoskich. Kluseczki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Kluseczki ryżowe z żurawiną
Etap 1 Kluseczki ryżowe z żurawiną - przygotowanie ciasta ryżowego
Kluseczki ryżowe z żurawiną
Etap 2 Kluseczki ryżowe z żurawiną - panierowanie ryżowych kulek
Kluseczki ryżowe z żurawiną
Etap 3 Kluseczki ryżowe z żurawiną - smażenie
Kluseczki ryżowe z żurawiną
Etap 4 Kluseczki ryżowe z żurawiną - porcja w przekroju

Tagi:

ryż jajko jajka