Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

kluski z dziurką - inaczej śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski z dziurką znane jako kluski śląskie

kluski z dziurką - inaczej śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kluski z dziurką - inaczej śląskie

 

  • ziemniaki 1.5 kg
  • maka ziemniaczana - 3 łyżki
  • Jajko - 1 sztuka
  • sól - 2 łyżki
  • (1 do posolenia ziemniaków i 1 do posolenia wody w której będziemy gotować kluski)
  • 1 łyżka oleju - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

kluski z dziurką - inaczej śląskie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(1łyżka soli) Odcedzamy, przeciskamy przestygnięte ziemniaki przez praskę do miski. Ugniatamy widelcem aby na wierzchu była równa powierzchnia. Dzielimy ciasto na 4 części. wyciągamy 1/4 i układamy tą cześć na pozostałych ziemniakach. Do powstałej dziury wsypujemy mąkę( może trochę wystawać ponad gładką powierzchnię, dodajemy jajo i ugniatamy na gładkie ciasto. Urywamy z ciasta małe porcje ciasta formujemy kulkę wielkość orzecha włoskiego robimy dziurkę. Powtarzamy do momentu aż nam ciasto się skończy. Gotujemy w garnku wodę, solimy opcjonalnie możemy dodać ole, co zapobiegnie sklejaniu nam się klusek. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 3 minutki. Aby upewnić się czy kluski są już dobre jedną dociskamy do brzegu rondelka gdy nie wraca do poprzedniego stanu - kluski są gotowe.
kluski z dziurką - inaczej śląskie
ugotowane do miękkości ziemniaki przeciskamy przez praskę
kluski z dziurką - inaczej śląskie
Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy powierchnię
kluski z dziurką - inaczej śląskie
Przeciśnięte ziemniaki wyrównujemy powierchnię
kluski z dziurką - inaczej śląskie
do powstalej dziurki wkładamy jajko i mąkę ziemniaczaną

Tagi:

jajko jajka mak