Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Knysze ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Knysze, czyli ziemniaki inaczej, pyszny dodatek do obiadu ze startą cebulą, mlekiem w proszku (sprawiło że moje ziemniaczane kulki są bardzo delikatne) i bardzo zdrowymi nasionami chia.

Knysze ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Knysze ziemniaczane

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mleka w proszku (gładkiego, nie granulowanego)
  • 3 łyżki nasion chia
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do posmarowania

Sposób przygotowania:

Knysze ziemniaczane
Gotuję ziemniaki (obrane ) do miękkości w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe ugniatam na gładką masę. Następnie dodaję mleko w proszku, startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę i nasiona chia i mieszam do połączenia się składników. Doprawiam masę solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy robię kulki wielkości dużej mandarynki, układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, każdą ziemniaczaną kulkę lekko smaruję oliwą i posypuję nasionami chia. Blachę do piekarnika nagrzanego do 235 stopni C. na ok.20 minut.
Knysze ziemniaczane
Z gotowej, przyprawionej masy formuję kulki wielkości mandarynki
Knysze ziemniaczane
Ziemniaczane knysze są puszyste w środku

Tagi:

ziemniaki