Sposób przygotowania:
Knysze
Drozdze rozetrzec z cukrem, zalac cieplym mlekiem i odstawic do wyrosniecia. Nastepnie dodac do przesianej maki i wyrobic ze wszystkimi skladnikami na ciasto. Pamietajmy ze od dobrze wyrobionego ciasta zalezy jego smak. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Pilnowac aby w domu przeciagu nie bylo, przykryc miske z ciastem sciereczka. Znow wyrabiamy ciasto i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok.1 godzine. Mozna formowac pierozki z ciasta jednak ja wybieram latwiejsza droge i ciasto dziele na pol, rozwalkowuje je i na nie nakladam farsz, nastepnie zwijam w rolade i nacinam delikatnie z wierzchu.
Farsz: dusimy kapuste z podsmazona uprzednio cebulka i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.
Rolade smarujemy roztrzepanym zoltkiem z wierzchu, pieczemy w temperaturze 175° przez ok 30 minut. Mozna zamrozic i przed podaniem podgrzac w mikrofali badz w piekarniku. Idealnie pasuja knysze do barszczu ale moja rodzinka zajada sie nimi bez wzgeldu na to czy zupa juz jest czy nie.
Farsz: dusimy kapuste z podsmazona uprzednio cebulka i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.
Rolade smarujemy roztrzepanym zoltkiem z wierzchu, pieczemy w temperaturze 175° przez ok 30 minut. Mozna zamrozic i przed podaniem podgrzac w mikrofali badz w piekarniku. Idealnie pasuja knysze do barszczu ale moja rodzinka zajada sie nimi bez wzgeldu na to czy zupa juz jest czy nie.
Śliweczka
lilalo