luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Knysze z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

troche inne knedle .. większe i bardziej sycące.

Knysze z kapustą

Składniki:

Knysze z kapustą

 

  • nadzienie
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg pieczarek lub grzybki suszone
  • sól pieprz
  • cebula
  • 4-5 łyzek oliwy
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Knysze z kapustą
przygotować nadzienie; kapustę wypłukać, zagotować w wodzie i odcedzić, w garnku na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i grzyby.
dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić...
doprawić do smaku i wystudzić
do zimnej kapusty dodać 1 jako i wymieszać

zagnieść ciasto; z podanych składników zagnieść ciasto takie jak na kopytka
można wałkować dość grubo ok 1 cm ale ja tego nie robię
zawsze robię z ciasta gruby wałek tnę na równe kawałeczki
rozpłaszczam w rekach i nadziewam formując dość duże pierogi

smażyć pierogi na dość głębokim tłuszczu ok 1.5 cm od dna
na wolnym ogniu aż do ładnego zrumienienia

podawać z sosem pomidorowym i sałatką lub surówką