czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Knysze z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Knysze to danie typowo świąteczne, idealne jako dodatek do potraw.

Knysze z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knysze z kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Knysze z kapustą
1. Drożdże zmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na 15 min. Następnie dodać do reszty składników. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min. 2. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Następnie zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu ok. 1godz 20min. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać odciśniętą kapustę, kminek, doprawić do smaku i dusić ok. 15 min na małym ogniu. Jajka oskubać i posiekać. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować i wycinać niewielkie kwadraty. Posypać jajkiem, ułożyć łyżkę farszu. Składać rogi do środka jak kopertę i delikatnie zlepić. Ułożyć na blasze i odstawić na 15 min. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Knysze z kapustą
Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek.
Knysze z kapustą
Wycinać małe prostokąty, nakładać farsz
Knysze z kapustą
Na jajko nałożyć troszkę kapusty i zlepić
Knysze z kapustą
zlepiać na przemian brzegi jak kopertę .