Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szaszłyki to obowiązkowa propozycja na wiosennego, czy letniego grilla. Są bardzo smaczne, sycące i w dodatku zdrowe, za sprawą dużej ilości warzyw.

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami

Składniki:

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami

Mięso:

  • 0,5 kg filetu z piersi kurczaka

Marynata:

Warzywa:

  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża cebula biała
  • 2 małe, młode cukinie

Dodatkowo:

  • około 12 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami

Przygotowanie mięsa:

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami
Pokrojony w kostkę kurczak w trakcie marynowania

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Wrzucić pokrojone w kostkę mięso, dokładnie natrzeć, odstawić na 15 minut do lodówki.

Przygotowanie warzyw:

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami
Warzywa potrzebne do przygotowania szaszłyków

Warzywa umyć i obrać (cukinii nie obierać). Paprykę i cukinię pokroić w dużą kostkę.

Cebulę pokroić w grube półplasterki.

Przygotowanie szaszłyków:

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem curry i warzywami
Gotowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami przed grillowaniem

Na patyczki do szaszłyków nadziewać składniki w różnej kolejności aby było smacznie i kolorowo :) np. papryka żółta-cukinia-kurczak-papryka czerwona-cebula biała-kurczak-cebula czerwona-papryka żółta.

Szaszłyki układać na grillu i grillować przez około 5 minut z obu stron, od czasu do czasu dociskając mięso, aby równomiernie się ugrillowało.

Smacznego!