migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Słodko pikantny kurczak, kolorowa cebula i czerwona papryka. Te trzy składniki wystarczyły aby przygotować skomponować szaszłyczki na grilla. Szaszłyki nie tylko świetnie smakowały ale też całkiem ładnie się prezentowały.

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym

 

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 6 średnich cebul (3 żółte i 3 czerwone)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 10 łyżek słodko-pikantengo sosu chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym
Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać.

Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę.

Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kurczaka, cebulę i paprykę.

Gotowe szaszłyczki grillować ze wszystkich stron aż mięsko się przyrumieni.
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym
Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać.
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym
Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę podzielić na pół.
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym
Na patyczki do szaszłyków nadziewać kurczaka, cebulę i paprykę.

Tagi:

kurczak grill