Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Pstrąg grillowany szczypiorkowo-ziołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna, bardzo smaczna i lekka ryba z grilla. Z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaczków i dużą ilością koperku będzie stanowiła wspaniały, wiosenno-letni obiad.

Pstrąg grillowany szczypiorkowo-ziołowy

Składniki:

Pstrąg grillowany szczypiorkowo-ziołowy

Ryba:

  • 2 pstrągi patroszone po ok.250 g
  • sól

Marynata:

  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka ziół tajskich
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Pstrąg grillowany szczypiorkowo-ziołowy
1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym pstrągi dokładnie natrzeć solą od strony skóry.

2. Szczypiorek posiekać w duże paski, wrzucić do miski. Dorzucić pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Ryby wrzucić do miski, natrzeć marynatą. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

3. Pstrągi grillować na grillu (owinięte folią aluminiową) lub patelni grillowej (bez folii) po ok 6-7 minut z każdej strony. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami posypanymi dużą ilością posiekanego kopru.

Smacznego!