Sposób przygotowania:
Grillowany łosoś z warzywami i polentąETAP 1:
Przygotowujemy polentę:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem masła, wsypujemy kaszę, gotujemy do momentu powstania papki.
Kaszę przelewamy bo blaszki, rozsmarowujemy równo, odstawiamy by zastygła.
Zastygniętą kroimy w paski a następnie w kostkę.
ETAP 2:
Warzywa:
Warzywa myjemy, osuszamy.
Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w plastry.
Kolby kukurydzy przekrawamy na cztery kawałki, czosnek obieramy.
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.
ETAP 3:
Łosoś:
Rybę myjemy, osuszamy, ostrym nożem odcinamy skórę.
Skrapiamy sokiem z cytryny, oraz oprószamy przyprawami.
ETAP 4:
Polentę oraz warzywa grillujemy na rumiano z jednej strony w momencie przekręcania na drugą stronę dokładamy na grilla łososia którego także grillujemy z obu stron.
Na talerze wykładamy porcję sałaty lodowej z kiełkami.
Układamy warzywa oraz łososia , oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Rybę posypujemy świeżymi ziołami oraz dekorujemy plastrem cytryny.