SUPERPRZEPIS

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Grillowany łosoś z warzywami i polentą Więcej zdjęć (5)

Łosoś o smaku ziół i cytryny, delikatne warzywa, kiełki i polenta z kaszy kukurydzianej. Wszystko grillowane bez dodatku zbędnego oleju. Taki zestaw obiadowy to zastrzyk witamin, zdrowia i energii.

Składniki:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 garście kiełków brokuła
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

ETAP 1:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

Przygotowujemy polentę:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem masła, wsypujemy kaszę, gotujemy do momentu powstania papki.

Kaszę przelewamy bo blaszki, rozsmarowujemy równo, odstawiamy by zastygła.

Zastygniętą kroimy w paski a następnie w kostkę.

ETAP 2:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

Warzywa:
Warzywa myjemy, osuszamy.

Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w plastry.

Kolby kukurydzy przekrawamy na cztery kawałki, czosnek obieramy.

Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek.

ETAP 3:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

Łosoś:
Rybę myjemy, osuszamy, ostrym nożem odcinamy skórę.

Skrapiamy sokiem z cytryny, oraz oprószamy przyprawami.

ETAP 4:

Grillowany łosoś z warzywami i polentą

Polentę oraz warzywa grillujemy na rumiano z jednej strony w momencie przekręcania na drugą stronę dokładamy na grilla łososia którego także grillujemy z obu stron.

Na talerze wykładamy porcję sałaty lodowej z kiełkami.

Układamy warzywa oraz łososia , oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Rybę posypujemy świeżymi ziołami oraz dekorujemy plastrem cytryny.