Konfitura z aronii i śliwek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Słodka propozycja na zimowe chłody: konfitura z aronii i śliwek. Doskonała do naleśników, placków czy też jako dodatek do ciast czy po prostu herbaty.

Konfitura z aronii i śliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura z aronii i śliwek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii i śliwek
Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na parę godzin do zamrażarki. Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię, garnek przykrywamy i odstawiamy na blat kuchenny. Co jakiś czas owoce mieszamy. W trakcie rozmrażania aronia puści sok. Gdy owce się rozmrożą garnek stawiamy na małym ogniu, i gotujemy, od momentu kiedy cukier się rozpuści, przez około 20 minut. Śliwki pestkujemy i kroimy w ćwiartki. Dorzucamy do aronii i gotujemy na malutkim ogniu przez około 60 minut. Owoce odstawiamy do przestygnięcia i ponownie gotujemy przez 60 minut. Konfiturę wkładamy do suchych wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i studzimy na blacie, ustawione do góry nogami. 
Konfitura z aronii i śliwek
Do aronii w w syropie dodajemy pokrojone śliwki.
Konfitura z aronii i śliwek
Gotową konfiturę przekładamy do czystych słoiczków.

Tagi:

śliwki