Konfitura z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Konfitura z aronii stanowi podstawę do przełożenia ciast jest również niezastąpiony dodatek do pieczywa

Konfitura z aronii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura z aronii

 

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru kryształu
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 kieliszek wódki

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii
Owoce aronii oczyścić. Z wody i cukru przygotować syrop dodać owoce i smażyć na małym ogniu przez ok. 20 min.Odstawić na kilkanaście godzin. Następnie ponownie smażyć przez ok. 15 minut, dodać pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości.Pod koniec dodać sok z cytryny ikieliszek wódki - wymieszać. Gorące przełożyć do słoików i jeszcze pasteryzować przez. ok. 15 minut.
Konfitura z aronii
Gotowy zapasteryzowany słoik z konfiturą