Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krem kawowy

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i

Krem kawowy

Składniki:

Krem kawowy

 

  • 4 jajka
  • 8 łyżeczek cukru
  • 1/2 szkl śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy
  • 2 dag kawy naturalnej

Sposób przygotowania:

Krem kawowy
Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przestudzony napar kawy naturalnej, cukier waniliowy i żelatynę. Ubić pianę z białek i śmietankę. Gdy masa żółtkowa zacznie gęstnieć, dodać pianę i ubitą śmietanę. Lekko wymieszać. Rozłożyc krem do pucharków szklanych i podawać  mocno schłodzone. Po wierzchu posypać tarta czekoladą.

Tagi:

jajko kawa jajka