marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem orzechowy z wiśniówką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ubić żółtka z cukrem na parze z nalewką,namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.Ubić pianę na sztywno i połączyć wszystkie składniki.Schłodzić 45m

Krem orzechowy z wiśniówką.

Składniki:

Krem orzechowy z wiśniówką.

 

  • 4 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki nalewki wiśniowej domowej roboty,
  • białka na pianę,
  • 100 g.mielonej mączki orzechowej lub krokant orzechowy,
  • 5 płatków żelatyny,
  • duża łyżka zimnej wody,
  • 1 opakowanie suchych rurek waflowych bez nadzienia.

Sposób przygotowania:

Krem orzechowy z wiśniówką.
Oddzielić żółtka od białek i ubić żółtka z cukrem na parze i na wolnym ogniu. Pod koniec ubijania wlać niecałą szklankę nalewki wiśniowej. Ubijać jeszcze trochę i zestawić naczynie na bok do wystudzenia. Pianę z białek ubić na sztywno, a płatki żelatyny namoczyć w pełnej łyżce zimnej wody, aby spęczniały. Gdy masa żółtkowa z dodatkiem alkoholu ostygnie na dobre, połączyć ją z pianą, żelatyną oraz mączką lub krokantem orzechowym. Dokładnie wymieszać całość i przełożyć łyżką do średnich pucharków szklanych i wstawić na 45 min. do lodówki. Sprawdzić po upływie czasu, czy masa się zsiadła. Jeśli tak, to wyjąć i udekorować na 5 min. przed podaniem waflowymi rurkami.

Tagi:

beza domowe bezy