femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Pyszne kruche faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche faworki ( chruściki ) obowiązkowo muszą się pojawić na każdym stole na zakończenia karnawału.

Pyszne kruche faworki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne kruche faworki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • łyżka spirytusu

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pyszne kruche faworki
Do miski przesiej przez sito trzy szklanki mąki, dodaj po dwie łyżki cukru pudru, śmietany i masła. Dodaj żółtka oraz alkohol. Wszystkie składniki umieszczone w misce wyrób na jednolitą masę. Zagniecione ciasto wybijaj za pomocą drewnianego wałka do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto należy podzielić na porcje, cienko rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 3 cm oraz przekroić je na pół. Na każdym krótkim paseczku zrób nacięcie i przez to nacięcie przekładaj koniec paska. W rondlu rozgrzej olej i tak uformowane chruściki smaż na złoty kolor.
Pyszne kruche faworki
Ciasto wybijaj wałkiem,aż pojawią się pęcherzyki.
Pyszne kruche faworki
Przez nacięcie przekładaj koniec ciasta i formuj faworki.

Tagi:

faworki chrust