czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kurczak tandoori

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznych przyprawach to świetny pomysł na niedzielny obiad :)

Kurczak tandoori

Składniki:

Kurczak tandoori

 

  • 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka, skrzydełka i filet
  • marynata:
  • 1 jogurt naturalny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki przyprawy orientalnej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać kawałki kurczak, dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryło się marynatą.

Odstawić na noc do lodówki, a następnie piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najpierw pod przykryciem, a pod koniec pieczenia odkryć, żeby mięso się zrumieniło.

Ja wykorzystałam do upieczenia mięsa garnek sammi, mięso smakuje jak pieczone, jest miękkie i odchodzi od kości, a nie trzeba rozgrzewać piekarnika :)