anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kurczak tandoori

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To bardzo charakterystyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso powinno mieć intensywnie czerwone zabarwienie, ja jednak zrezygnowałam z dodawania sztucznego barwnika, co w żadnym stopniu nie wpłynęło na smak tej wspaniałej i bardzo prostej potrawy.

Kurczak tandoori

Składniki:

Kurczak tandoori

 

  • podudzia z kurczaka – 8 szt.

 

  • MARYNATA:
  • jogurt grecki – 1/2 szk.
  • świeży imbir starty – 1 łyżeczka
  • czosnek – 3 ząbki
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • chili – 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori

ETAP 1:

Kurczak tandoori
W misce przygotować marynatę do kurczaka.

Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać.

ETAP 2:

Kurczak tandoori
Mięso dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi.

Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi.

ETAP 3:

Kurczak tandoori
Mięso wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić.

Podudzia włożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać mięso z marynatą i odstawić do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na 3 godziny.

ETAP 4:

Kurczak tandoori
Mięso piec w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

Mięso przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Mięso również spryskać olejem i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45 minut. W trakcie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę i ponownie spryskać olejem.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i podawać.