edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lody jabłkowe z kropelką rumu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Odkąd zostało nałożone embargo na polskie jabłka, mój mąż nie chce jeść żadnych innych owoców, więc zamiast brzoskwiniowych, na jego zamówienie przygotowałam domowe lody jabłkowo-rumowe

Lody jabłkowe z kropelką rumu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody jabłkowe z kropelką rumu

 

  • 2 duże jabłka
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego (40 g) – można zwiększyć w zależności od słodkości jabłek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 0,5 szklanki pełnotłustego mleka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 25 ml rumu
  • śmietanka, mascarpone i mleko powinny być dobrze schłodzone

 

Sposób przygotowania:

Lody jabłkowe z kropelką rumu
Misę maszynki odpowiednio wcześniej zamrozić. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, sok wycisnąć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i na małym ogniu dusić kilka-kilkanaście minut, aż jabłka będą miękkie, a sos odparuje. Zmiksować, niekoniecznie na gładko, przestudzić. Mascarpone zmiksować ze śmietanką i mlekiem, dodać uduszone jabłka, rum i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Uruchomić maszynkę do lodów, wlać przygotowaną masę i kręcić do zgęstnienia – mnie wystarczyło 30 minut. Lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.
Lody jabłkowe z kropelką rumu
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i skórką z cytryny i na małym ogniu dusić kilka-kilkanaście minut, aż jabłka będą miękkie, a sos odparuje.
Lody jabłkowe z kropelką rumu
Mascarpone zmiksować ze śmietanką i mlekiem, dodać uduszone jabłka, rum i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
Lody jabłkowe z kropelką rumu
Uruchomić maszynkę do lodów, wlać przygotowaną masę i kręcić do zgęstnienia.
Lody jabłkowe z kropelką rumu
Lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.