Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miętowe lody z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiające lody na patyku z dodatkiem białej czekolady.

Miętowe lody z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miętowe lody z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Miętowe lody z białą czekoladą

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do niej żółtka i delikatnie, powoli mieszać. Do masy czekoladowej wlać trochę zimnego mleka i wymieszać. Dolać resztę mleka i dokładnie wszystko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Do ubitej śmietany wlać czekoladowe mleczko. Dodać krople miętowe (u mnie 30 kropelek) i dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 35 minut. Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągać lody.

Sprawdźcie też przepis na lody na patyku o smaku żurawinowo-truskawkowym >>>

Miętowe lody z białą czekoladą
Roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem żółtek.
Miętowe lody z białą czekoladą
Czekolada z żółtkami wymieszana z zimnym mlekiem.
Miętowe lody z białą czekoladą
Miętowe kropelki dodane do masy lodowej.
Miętowe lody z białą czekoladą
Masa lodowa przełożona do foremek do lodów na patyku.

Tagi:

czekolada lody