Sposób przygotowania:
Miętowe lody z białą czekoladąCzekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do niej żółtka i delikatnie, powoli mieszać. Do masy czekoladowej wlać trochę zimnego mleka i wymieszać. Dolać resztę mleka i dokładnie wszystko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Do ubitej śmietany wlać czekoladowe mleczko. Dodać krople miętowe (u mnie 30 kropelek) i dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 35 minut. Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku, włożyć szpatułki i mocno zamrozić. Foremki z zamrożonymi lodami przytrzymać w dłoniach i po chwili można już łatwo wyciągać lody.
Sprawdźcie też przepis na lody na patyku o smaku żurawinowo-truskawkowym >>>