mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron z pesto pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, aromatyczne i szybkie danie

Makaron z pesto pietruszkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z pesto pietruszkowym

 

  • 250 g makaronu fusilli

 

  • Pesto pietruszkowe:
  • 1 pęczek zielonej pietruszki, listki
  • 60 g orzechów włoskich (lub laskowych), podprażonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 80 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto pietruszkowym
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, po czym odcedzam.
Przygotowuję pietruszkowe pesto: Orzechy podprażam na suchej patelni, oczyszczam z łupinek i wkładam razem z obranymi ząbkami czosnku do blendera, siekam. Następnie dodaję listki natki pietruszki, starty parmezan, oliwę, sok z cytryny, całość miksuję. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. W razie gdy pesto ma zbyt rzadką konsystencję - dodaję więcej natki pietruszki, a gdy zbyt gęstą - dolewam troszkę oliwy i ponownie miksuję do otrzymania jednolitego sosu.
Ugotowany makaron wkładam do garnka w którym się gotował, dodaję pesto i mieszam dokładnie, podgrzewając całość.
Makaron z pesto wykładam na podgrzane talerze i posypuję po wierzchu startym parmezanem. Od razu podaję.
Makaron z pesto pietruszkowym
W blenderze miksuję razem prażone orzechy, czosnek i pietruszkę
Makaron z pesto pietruszkowym
Do zmiksowanych orzechów i pietruszki wlewam oliwę, miksuję
Makaron z pesto pietruszkowym
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam
Makaron z pesto pietruszkowym
Ugotowany makaron mieszam doładnie z pesto