oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Makaron zapiekany z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać zaraz po zapieczeniu, i najlepiej podawać z sosem grzybowym i surówką z pomidorów.

Makaron zapiekany z kapustą

Składniki:

Makaron zapiekany z kapustą

 

  • 35 dag makaronu
  • 1 kg kapusty białej
  • 10 dag tłuszczu
  • 20 dag cebuli
  • 4 szt jaja
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka tłuszczu do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z kapustą
Makaron ugotować, odcedzić. Oczyszczoną kapustę poszatkować i ugotować, wrzucając do małej ilości wrzącej, osolonej wody. Gdy woda wyparuje, a kapusta zmięknie, ostudzić. Pokrajaną w kostkę cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać ostudzoną kapustę, poddusić przez chwilę mieszając, odstawić, dodać do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z kapustą, włożyć do niskiego rondla wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię, skropić tłuszczem i zapiec ok 30 min przez 180 stopni C.