Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie placuszki są bardzo pyszne i bardzo zdrowe. Zamiast usmażyć je na patelni upiekłam w piekarniku z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu bardzo gorące. Dodam też, że pestki pysznie w nich chrupią.

Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika

Składniki:

Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika

Składniki:

Sposób przygotowania:

Marchewkowo - ziemniaczane placki z piekarnika
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki dokładnie odciskamy z wody.

2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy pestki słonecznika, dyni, mąkę, olej, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia nakładamy porcje warzyw formując placuszki.

4. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do miękkości i zrumienienia.

5. Podajemy od razu gorące po upieczeniu. Rady: Z przepisu wychodzi około 14 placków.