Sposób przygotowania:
Ziemniaczano czosnkowa zupa krem z serową grzanką
1. Ziemniaki, czosnek, pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorący bulion, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można można dolać bulionu lub gorącej wody.
4. Bułki kroimy na cienkie kromki, z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia. Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim zrumienione grzanki, oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6. Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek. Podajemy.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorący bulion, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.
3. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można można dolać bulionu lub gorącej wody.
4. Bułki kroimy na cienkie kromki, z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia. Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim zrumienione grzanki, oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.
6. Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek. Podajemy.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)