Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Ziemniaczano czosnkowa zupa krem z serową grzanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Zupa ziemniaczano-czosnkowa jest bardzo syta i niezwykle aromatyczna. Pysznie smakuje z serową grzanką. Polecam ją przygotować w chłodne dni, ponieważ dzięki czosnkowi i przyprawom jest rozgrzewająca.

Ziemniaczano czosnkowa zupa krem z serową grzanką

Składniki:

Ziemniaczano czosnkowa zupa krem z serową grzanką

Składniki zupy:

Grzanki:

  • 2 bułki
  • masło
  • 10 dag sera żółtego
  • suszona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaczano czosnkowa zupa krem z serową grzanką
1. Ziemniaki, czosnek, pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wlewamy gorący bulion, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy liść laurowy i ziarenka ziela.

3. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta można można dolać bulionu lub gorącej wody.

4. Bułki kroimy na cienkie kromki, z jednej strony smarujemy cieniutko masłem i tą stroną układamy na blaszce do pieczenia. Następnie pieczemy do zrumienienia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim zrumienione grzanki, oprószamy jeszcze suszoną natką pietruszki i zapiekamy aż ser się rozpuści.

6. Na talerze nakładamy porcje zupy i grzanek. Podajemy.