PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawy pomysł na dodatki do klasycznych placków ziemniaczanych (choć marchewka nie jest zawsze dodawana, sprawia, że placki są delikatne i zdrowsze, niże te z samych ziemniaków).

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na ostrych oczkach. Marchewkę ścieramy na małych oczkach i mieszamy z pozostałymi warzywami. Dodajemy jajko i mąkę, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje placków. Smażymy na złoty kolor. Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie na każdym układamy plaster wędzonego łososia zwinięty w różyczkę i keks śmietany. Całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Etap 1 Rozpoczynamy od starcia wszystkich warzyw.
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Etap 2 Potem smażymy placki ziemniaczane...
Placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną
Etap 3 Aż staną się ładnie złociste i chrupiące.