Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kruche ciasteczka u nas prawie zawsze z czekoladą, bo takie moje dzieci lubią najbardziej. Tym razem dodałam do nich mielony len.

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą

Składniki:

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą

 

  • 250 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mielonego lnu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą

Etap 1

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą
Przełożone do miski masło z dodatkiem posiekanej czekolady.

Masło przełożyć do miski. Obie czekolady posiekać. Dodać je do masła.

Etap 2

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą
Pozostałe składniki dodane do masła z czekoladą.

Dodać też jajka, mąkę, cukier puder, mielony len i proszek do pieczenia.

Etap 3

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Szybko zagnieść gładkie ciasto.

Etap 4

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą
Uformowane ciasteczka ułożone na blasze.

Z ciasta odrywać małe kawałki. Formować z nich kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Kulki spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 5

Maślane ciasteczka z mielonym lnem i czekoladą

Ciasteczka piec w 200 stopniach przez ok. 12-14 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić, po ostudzeniu zrobią się kruche.