Mini schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie każdy ma czas, aby przygotować tradycyjny schab ze śliwkami, mając jednak na niego ochotę można w szybki sposób stworzyć roladki ze schabu nadziane śliwkami - smak ten sam w krótszym czasie.

Mini schab ze śliwkami

Składniki:

Mini schab ze śliwkami

 

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • sól i pieprz do przyprawienia mięsa
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 15 suszonych śliwek
  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mini schab ze śliwkami

ETAP 1:

Mini schab ze śliwkami
Rozbite mięso oprószamy w obu stron solą i pieprzem

Śliwki wrzucamy do szklanki z wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 10 minut.

Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem i z obu stron przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Mini schab ze śliwkami
Na mięsie układamy odsączone z wody śliwki

Śliwki odsączamy z wody i układamy po 3 sztuki na brzegu każdego plastra schabu.

Zwijamy w ciasne rulony.

ETAP 3:

Mini schab ze śliwkami
Wszystkie roladki owijamy plastrami boczku

Każdą zwiniętą roladkę owijamy dwoma plasterkami boczku.

Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na rumiano.