SUPERPRZEPIS

Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy Więcej zdjęć (5)

Przepyszna propozycja na świąteczny stół - schab ze śliwką, który jest popularny na Boże Narodzenie wzbogaciłam o siekaną natkę pietruszki, dzięki czemu wygląda jeszcze atrakcyjniej w przekroju. Glazura z nutą kawy nadaje ciekawy smak!

Składniki:

Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy

Do rolady:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Glazura:

  • 3 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 1 czubata łyżka kawy zbożowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozcinamy na roladę - należy odcinać w taki sposób, aby uzyskać jak największy płat mięsa. Następnie oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Na jednym brzegu układamy jedna przy drugiej suszone śliwki i od tego końca zaczynając zwijamy ciasno w roladę. Po zwinięciu obwiązujemy sznurkiem kuchennym i nacieramy solą.

Tak przygotowaną roladę obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, aby zamknąć pory i przygotować do pieczenia.

Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy z każdej strony glazurą z dokładnie wymieszanych składników. Do naczynia wlewamy jeszcze około 1 szklankę gorącej wody i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na 20 minut i dopiero wyjmujemy, odsączamy z płynu, który się wytworzył w naczyniu i całkowicie studzimy przed krojeniem.
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Na równomiernie rozprowadzone przyprawy układamy na boku śliwki
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Mięso ciasno zwijamy i obwiązujemy nicią
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Roladę obsmażamy z każdej strony by zamknąć pory w mięsie
Schab ze śliwką i pietruszką z glazurą z nutą kawy
Po zmieszaniu składników glazury smarujemy mięso