Sposób przygotowania:
Schab ze śliwką
1. Mięso myjemy i moczymy w solance przez dobę.
2. Następnego dnia osuszamy schab i nacieramy go zmielonymi przyprawami, czosnkeim oraz oliwą. Pozostawiamy na kolejną dobę.
3. Następnego dnia schab nabijamy śliwkami które warto namoczyć dzień wcześniej w winie ( możecie użyć tłuczka do ziemniaków, szpikulec idealnie nada się do nabicie ). Wkładamy do rękawa, owijamy słoniną i dolewamy troszkę wina lub wody.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st) pieczemy około 2 h. Po upływie pierwszej godziny zmniejszamy temperaturą na 150 st. 5. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i możemy śmiało serwować na stół pyszną wędlinę.
2. Następnego dnia osuszamy schab i nacieramy go zmielonymi przyprawami, czosnkeim oraz oliwą. Pozostawiamy na kolejną dobę.
3. Następnego dnia schab nabijamy śliwkami które warto namoczyć dzień wcześniej w winie ( możecie użyć tłuczka do ziemniaków, szpikulec idealnie nada się do nabicie ). Wkładamy do rękawa, owijamy słoniną i dolewamy troszkę wina lub wody.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st) pieczemy około 2 h. Po upływie pierwszej godziny zmniejszamy temperaturą na 150 st. 5. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i możemy śmiało serwować na stół pyszną wędlinę.