Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zbliżają się święta wielkanocne. Kto ich nie kocha. W tak piękny poranek stołu uginają się od przepychu. Znajdują się tam wędliny, barszcz biało oraz jajeczka. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na mój schab ze śliwką.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego;
  • 150 g śliwek wędzonych;
  • 50 g śliwek suszonych;
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej;
  • 1,5 łyżki roztartych ziaren kolendry;
  • 2 gałązki rozmarynu;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • sól,pieprz zielony;
  • słonina
  • wino czerwone półwytrawne

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
1. Mięso myjemy i moczymy w solance przez dobę.

2. Następnego dnia osuszamy schab i nacieramy go zmielonymi przyprawami, czosnkeim oraz oliwą. Pozostawiamy na kolejną dobę.

3. Następnego dnia schab nabijamy śliwkami które warto namoczyć dzień wcześniej w winie ( możecie użyć tłuczka do ziemniaków, szpikulec idealnie nada się do nabicie ). Wkładamy do rękawa, owijamy słoniną i dolewamy troszkę wina lub wody.

4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 st) pieczemy około 2 h. Po upływie pierwszej godziny zmniejszamy temperaturą na 150 st. 5. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i możemy śmiało serwować na stół pyszną wędlinę.

Tagi:

mięso schab