Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Mini sernik.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mini serniki podane na dwa sposoby.Gdy mamy czas możemy zrobić w kokilkach i potem przekładać na talerz, lub prostsza wersja w szkle.

Mini sernik. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mini sernik.

 

  • składniki na 3 porcje:
  • Woda gorąca - 1/2 szklanki
  • syrop malinowy - 3 łyżki (możecie dodać więcej)
  • żelatyna -1 łyżka (do zrobienia galaretki)
  • żelatyna 3 łyżeczki ( do serków)
  • serek homogenizowany waniliowy - 3 sztuki ( po 140 gram)
  • Czekolada(może być nadziewana) - 1/3
  • biszkopty okrągłe - kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Mini sernik.
do gorącej wody dodajemy syrop malinowy, a następnie mieszamy. Po chwili dodajemy żelatyn, dokładnie mieszamy, żelatyna musi się rozpuścić. ( możecie także wybrać dowolną galaretkę i w/g instrukcji zrobić). Przelać do kokilek ( lub szkła) ostudzić, wsadzić do lodówki . wyciągamy gdy galaretka stężeje. Serki homogenizowane przekładamy do miski wsypujemy (na jeden serek 1 łyżeczka żelatyny) i całość ubijamy mikserem (około 3 minuty). Przekładamy do kokilek lub szkła. Jeśli robimy w kokilkach, to na wierzch kładziemy biszkopty- wstawiamy do lodówki na co najmniej 2h.W szkle - kruszymy biszkopty i na nie pokrojoną drobno czekoladą. Wyciągamy serniczki z kokilek maczając spód we wrzątku około minuty. Talerz przykładamy na wierzch kokilek,odwracamy do góry dnem i serniczki znajdują się na talerzu. "siekamy" dobrze schłodzoną czekoladę w drobne wiórki i obsypujemy boki czekolada. Podajemy.
Mini sernik.
Druga wersja podania mini sernik w szkle