Sposób przygotowania:
Sernik z jogurtu z rodzynkami bez spodu
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel. Do masy jajecznej dać jogurt, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki. Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty, wylać na sitko aby woda odciekła.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.
2 tortownice 20 cm lub 1 duża 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka. Serniki w foremkach wystudzić - po wystudzeniu wierzch będzie spodem sernika. Najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier.
Foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.
2 tortownice 20 cm lub 1 duża 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka. Serniki w foremkach wystudzić - po wystudzeniu wierzch będzie spodem sernika. Najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier.
Foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu.