domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Miseczki chlebowe na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Miseczki chlebowe na kefirze to idealny przepis na podanie żurku lub barszczu białego. Przepis nie jest skomplikowany, a smak i wygląd jest obłędny!

Miseczki chlebowe na kefirze

Składniki:

Miseczki chlebowe na kefirze

 

 

  • 390 ml kefiru;

 

  • 160 ml wody;

 

 

  • 2 łyżeczki soli;

 

  • 1 łyżeczka cukru;

 

  • 4 łyżki oleju

 

  • Wykonanie:

Sposób przygotowania:

Miseczki chlebowe na kefirze
Przygotować rozczyn: w małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn zacznie pracować. W dużej misce przesiać mąkę, dodać sól, kefir w temperaturze pokojowej, wymieszać, dodać rozczyn i powoli zagniatać ciasto. Wlać olej i zagniatać ciasto rękami około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej robić to rękami, bo drożdżowe ciasto lubi ciepło rąk.Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, z każdej oderwać małą kulkę na uchwyt i odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Każdą kulkę mocno spłaszczyć, formować sakiewki, powtórzyć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Nałożyć "uchwyty", przykryć ściereczką i ostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Piec około 30 minut.

Tagi:

chleb