Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ryba w bardzo smacznej i chrupiącej panierce z migdałów. Podana z aksamitnymi ziemniakami księżnej to delikatne i lekkie danie.

Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej

 

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Morszczuka osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wbić jajko i żółtko, przyprawy. Wymieszać i wlewać po trochę mleko. Ilość mleka zależy od sypkości ziemniaków. Konsystencja powinna być taka, żeby swobodnie przecisnąć przez rękaw cukierniczy z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać rozetki, które muszą zachować swój kształt. Rozgrzać piekarnik do 200*C i zapiekać przez 15-20min. Rybę moczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w płatkach migdałów dobrze dociskając do ryby. Smażyć z dwóch stron, aż migdały się ładnie przyrumienią. Podawać z ziemniakami księżnej. Dodatkowo można przygotować sos śmietankowy. Smacznego!
Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Morszczuka osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Do dobrze zmielonych lub potłuczonych ziemniaków dodać jajko i żółtko.
Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Rybę namaczać w jajku i obtaczać w płatkach migdałowych.
Morszczuk w migdałach z ziemniakami księżnej
Smażyć rybę z dwóch stron na rumiano. Na średnim ogniu.