-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Muffinki z krówkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Uwielbiam te muffinki . Krówki w środku , kruszonka z krówkami na wierzchu. Przełamane delikatnie jabłkiem. Kruszonka obowiązkowo na maśle Rozpływa się w ustach. Polecam!

Muffinki z krówkami i jabłkami

Składniki:

Muffinki z krówkami i jabłkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju
  • 2 jabłka
  • 100 g krówek

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 krówki

Sposób przygotowania:

Muffinki z krówkami i jabłkami
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Krówki kroimy w drobną kostkę. Cztery odkładamy do kruszonki.

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Składniki suche mieszamy w jednej misce wraz z jabłkami i krówkami. Składniki mokre mieszamy w drugiej misce.

Zawartość obu misek mieszamy ze sobą dokładnie . Ciasto wlewamy do foremek. Na wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.