CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Muffiny słonecznikowe z oliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wytrawne muffiny z pestkami słonecznika, olejem z suszonych pomidorów który zastępuje tu zwykły tłuszcz. Można dodać też kulki mozzarelli.

Muffiny słonecznikowe z oliwkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny słonecznikowe z oliwkami

ciasto

nadzienie

  • czarne oliwki 130 g
  • natka pietruszki 1/2-1/3 pęczka
  • mozzarella kilka kulek ( opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Muffiny słonecznikowe z oliwkami
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i zostawiamy na 2-3 minuty, potem dodajemy do mąki wymieszanej z lekko zmielonymi pestkami słonecznika.

Jajka i żółtko lekko roztrzepujemy z cukrem i razem z olejem z pomidorów wylewamy na mąkę. Dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą, przyprawą, czarnuszką i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Potem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Natkę pietruszki lekko siekamy i mieszamy z oliwkami. Blaszkę na muffinki smarujemy margaryną.

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lekko rozpłaszczamy i nadziewamy dwoma oliwkami z natką. Ciasto zlepiamy i wkładamy do foremki.

Możemy dodać kulki mozzarelli ale trzeba pamiętać że dodając mozzarellę babeczkę należy zjeść ciepłą, potem ser twardnieje i jest mało smaczny.

Po wyrośnięciu ciasta, wierzch możemy posmarować olejem z suszonych pomidorów. Pieczemy w 160 C około 25 minut.
Muffiny słonecznikowe z oliwkami
Muffiny bez mozzarelli możemy zabrać do pracy