SUPERPRZEPIS

Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką

  • 8
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką Więcej zdjęć (3)

Zapakowane do szkolnego plecaka, będą atrakcyjniejsze od zwykłych kanapek i na pewno zjedzone ze smakiem!

Składniki:

Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż do miękkości na łyżce oleju. Dodaj masło, aby się rozpuściło i odstaw z palnika do przestudzenia. Następnie dodaj musztardę, jajka, mleko i całość lekko roztrzep widelcem. Do miski przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia dodaj zawartość patelni i szybko wymieszaj tylko, aby składniki się połączyły. Oliwki i szynkę pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj do ciasta. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i napełnij je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 25 minut. Wyjęte z piekarnika muffinki zostaw w formie jeszcze 5 minut, a następnie wystudź na kratce kuchennej.
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką
Z tej porcji wyszło mi 12 dużych muffinek z oliwkami i szynką.
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką
Wytrawne muffiny z oliwkami i szynką długo zachowują świeżość.