sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Mus czekoladowy 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus jest wspaniały, pyszny no brak słów

Mus czekoladowy 9

Składniki:

Mus czekoladowy 9

 

  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1/4 szklanki likieru czekoladowego
  • lub kawowego
  • 6 jajek
  • 6 łyzek cukru
  • 3 łyżki parzonej kawy

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy 9
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać żółtka z kawą , następnie miskę ustawić na garnku z gotująca się wodą i ubić żółtka trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć , dolać powoli likier i nadal ubijać. Krem zdjąć z ognia , dodać roztopioną czekoladę , następnie całość wymieszać. Białka z 2 łyżeczkami cukru ubić na sztywną pianę , następnie połączyć z masą czekoladową. Śmietanę z pozostałym cukrem ubić na sztywno. Mus przełożyć do pucharków. Na wierzch wyłożyć śmietanę i udekorować tartą czekoladą.Mus jest wspaniały POLCEAM